Thursday, October 7, 2010

Sekitar Penghantaran Rombongan kali pertama

Ni antara secebis kenangan sekitar penghantaran peserta Kursus Bahasa Arab kali Pertama hari tu. Kebanyakan Peserta yang telah tamat Kursus Bahasa Arab ini telah menyambung pengajian ke Bumi Jordan dalam Bidang Pengajian Islam. Alhamdulillah


Suasana sebelum bertolak di KLIA. Penuh syahdu dan sarat pesanan daripada ibu-bapa masing-masing. (tu baru nak pergi berkursus 3 bulan je. erm)

Baru sampai di lapangan terbang Kuwait, Semua peserta tengah moyok keletihan menanti bila lagi nak sampai Syria ni (tu yang terambil gambar kapal terbang tu)

Selepas 8 jam perjalanan, akhirnya kami sampai di bumi Syria (suasana di Lapangan Terbang Syria, sempat lagi berebut troli dengan pak Arab..macam-macam)

Hari Pertama sampai, terus berjalan-jalan di sekitar Suq Hamidi (tempat membeli-belah), walaupun musim sejuk, tapi masing-masing bersemangat pulak makan aiskrim.

Suasanan Peperiksaan di Kuliah Dakwah, agak serius dan sepi

Antara kedai-kedai buku yang terdapat di Halabuni (tempat kedai buku) , Syria

Suasana di rumah peserta bersama kawan-kawan serumah. ceria-ceria jugak, periksa jangan main-main. (buat-buat serius sikit)

Aik. Baru 2 hari sampai dah letih ke...(teringat Malaysia kot)

Ni antara cara talaqqi Al-Quran secara bersanad yang diamalkan di Syria (Peserta dikehendaki membaca secara berdepan seorang demi seorang, suara mesti nyaring sampai semua dengar)

Pertemuan bersama Prof. Wahbah Az-Zuhaili bertanyakan 2-3 permasalahan

Bergambar sebelum bertolak ke Bludan, Syria (tempat main salji). Wah, macam-macam gaya terpapar. suka sangat katakan.

Dengan penuh sejuk sambil bergaya..saudara, tangan tu tak beku ke..

Sempat lagi menjamu nasi lemak sambil main salji (mana lebih putih, nasi atau salji..???)

Selepas 2 minggu bersama peserta, tiba masanya pulang ke Malaysia (aik, nampak macam peserta suka je tengok ketua rombongan pulang.erm..)

Sayonara Syria. jumpa lagi 2011 nanti..(mak cik belakang tu tenung apa agaknya, hehehe)

Berminat untuk menyertai kami pada 2011 nanti, sila hubungi

Zulhimi bin Abd.Rahman
(012-9283560)

1 comment: